Jedzenie ma znaczenie

Myślę, że ten dokument jest rzetelnie przygotowany. Nie ma tutaj fanatycznych wizji niekonwencjonalnych metod jako jedynych, które są słuszne tylko ukazane są błędy które wynikają z niewiedzy.

Zaraz po obejrzeniu znalazłem na głównej gazety.pl owy artykuł:

Jedzenie potraw bogatych w flawonole może zapobiegać zachorowaniu na raka trzustki – twierdzą amerykańscy naukowcy

Rak trzustki to jeden z najgroźniejszych nowotworów. Jednak zdaniem naukowców z Uniwersytetu Hawajskiego odpowiednia dieta może pomóc nas uchronić przed tym śmiertelnie niebezpiecznym schorzeniem.

W ramach badania opublikowanego przez „American Journal of Epidemiology” prześledzono zwyczaje dietetyczne ponad 183 tys. osób na przestrzeni 8 lat. Okazało się, że jedzenie pokarmów bogatych w flawonole, np. brokułów, jabłek, kapusty czy cebuli, zmniejszało ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 23 proc.

Co ciekawe, jedzenie potraw bogatych w flawonole częściowo niwelowało również szkodliwe skutki palenia papierosów, wymieniane jako jedna z głównych przyczyn zachorowań na raka trzustki.

Ochronne działanie popularnych warzyw i owoców wynika zapewne z faktu, iż zawarte m.in. w brokułach, jabłkach, cebuli i kapuście flawonole są grupą silnie działających przeciwutleniaczy. Nie tylko ułatwiają one wydalanie rakotwórczych związków z organizmu, ale też hamują rozwój już istniejących komórek rakowych.

Za Gazeta Wyborcza.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: